Malý průvodce po Varšavě | Polsko

by - 02 června

Zatímco do jiných evropských metropolí se jezdí o sto šest, Varšava pořád patří mezi turistické Popelky. Přitom je to krásné čisté město, s úžasně širokými ulicemi, upravenými parky a hrajícími lavičkami. A toho dobrýho jídla! To se nejde nezamilovat.



Příběh mého setkání s Varšavou už je docela starý, to jsem ještě byla na Erasmu. Jenže pořád na ni nebyl čas. Ale po všech těch Budapeštích, Floridách, Berlínech a Amsterdamech, co propluly na FB a Insta, jsem si řekla, že je čas, aby i Varšava dostala víc lásky, aby i tam jezdilo víc turistů. Zaslouží si to!

Varšava je město, které bylo v průběhu druhé světové války z většiny zničeno. Po jejím konci nastoupil docela ambiciózní plán obnovy a dokázal spojit historickou minulost a moderní budoucnost v harmonii, což se jen tak nevidí. Vzniklo tak přehledné město, kde si každý najde to svoje.


Malý průvodce po Varšavě

První věcí, se kterou se pravděpodobně potkáte (jestli pojedete z letiště), je Palác kultury a vědy, obří památník komunismu. Tahle stavba je na první pohled tak ošklivá až je krásná. Vím, že je to těžký oxymorón, ale je to tak. Okamžitě se pro nás stala orientačním bodem a věcí, ke které jsme se ještě několikrát vrátili. A teď si představte, že když jí postavili, tak byla původně bílá. Velký bílý monument zářící nad hromadou suti, sovětský marketing na jedničku.

Zdroj: Biggboss, pokud by vás to zajímal víc, tak k tomu mají skvělý článek.
Spousta Poláků si přeje zbourání Paláce, který berou jako připomínku sovětského režimu. Pałac Kultury i Nauki ale v dnešní době působí jako důležité kulturní a turistické centrum a z mého pohledu by byla škoda se ho zbavovat. Navíc takový pozoruhodný mix socrealismu a art deco nikde nenajdete. O kus dál v Rize mají dost podobnou stavbu, ale proti Paláci působí jako obyčejná krabice. Průvodkyně z Freetour nám říkala, že si myslí, že by stačilo, aby budovu umyli do původní bílé barvy a hned dostane jiný nádech. Jak vidíte, na některé problémy prostě stačí jenom hadr s vodou.




Cesta do historického centra vede od Paláce napravo na ulici Marszałkowska, kterou dojděte až na ulici Królewska. Tam můžete v závislosti na počasí a ročním období buď hupnout do parku nebo ho obejít okolo, ale ať tak či tak, vždycky vyjděte na Náměstí maršála Piłsudského. Nachází se tam Hrobka neznámého vojáka, která je památníkem všem padlým Polákům v druhé světové válce. Mimochodem, každou hodinu se tam střídají stráže, což může být pro někoho zajímavá podívaná.

Z náměstí už je to jenom jednu ulici doprava na Krakowskie Przedmieście, nejhlavnější ulici, kterou určitě projděte od začátku do konce. Lemuje jí většina důležitých historických budov, které jsou opravené a udržované, a na které se nebudete moct vynadívat, pokud jste stejný milovník staré architektury jako já. Začíná u polské Akademie věd, před kterou se vyjímá socha mistra Koperníka, pokračuje přes několik kostelů, Varšavskou univerzitu, prezidentský palác a končí u královského zámku.

Akademie věd a pan Koperník.
Královský zámek patří k těm, u kterých stojí za to jít dovnitř. Dokonce mají ve středu akci, kdy je vstup zdarma, ale počítejte s dlouhou frontou. Ostatně, fronty jsou ve Varšavě snad všude, takže si připravte nervy, namasírujte nohy a zpevněte zádový svaly, jinak budete odjíždět znechucení. Mimo středy je vstup za 30 zlotých, pro studenty za 20.

Pokud od zámku uhnete doleva, dostanete se několika uličkami na Rynek Starého Města, který je obklopen historickými budovami a o předvánoční čas tam bývají hezké trhy. Anebo je o trochu níž zachovaný komplex hradeb.

Na rozhraní Płac Zamkovy Krakowskie Przedmieście stojí Kostel Sv. Anny, kde za pár zlotých můžete vystoupat až nahoru a prohlédnout si celé město hezky z výšky. A pokud by vám to nestačilo, tak je vyhlídka taky v Paláci kultury a vědy, ve 30. patře.



Myslíte si, že jsme u konce cesty? Ještě ne, to byste o hodně přišli. Ještě vás čeká cesta doprava od královského zámku, která vede k řece Visle.

Cesta k Centrum Nauki Kopernik a vzadu stadion.
Po jejím břehu si můžete udělat romantickou procházku až k Vědeckému centru Koperník (Centrum Nauki Kopernik). A pokud ve vás dříme malé dítě, udělejte si výlet i dovnitř. My jsme se tam původně taky chystali, ale bohužel jsme nechytli ranní lístky v předprodeji, kterých je omezené množství, a následně jsme to vzdali po deseti minutách čekání v mega frontě. Dovnitř totiž můžete jen, pokud někdo z návštěvníků odejde, aby se nepřetížila kapacita budovy. Takže je to čekání fakt na dlouho. Pokud ale stihnete koupit lístky, máte vyhráno.

Aquaporiny.
Poslední zastávka, která už je jenom takovým osobním doporučením, je přes most ve čtvrti Praga. Kromě stadionu se tam totiž nachází naprosto nádherná katedrála sv. Michala Archanděla a sv. Floriána. Vážně stojí za to. Jenom bohužel nemám žádnou fotku, protože jsme ho navštívili večer a naše foťáky šero nezvládají.

Kde a co jíst

O jídle už jenom rychle v bodech.

  • Manekin - vyhlášená restaurace, která ve Varšavě dokonce sídlí na více místech (jedno je už zmíněná ulice Marszałkowska). Hlavní položkou menu jsou palačinky na všechny způsoby, ale stejně tak si tam třeba můžete dát různé polské polévky. I v chlebu. Jenom pozor, restaurace je fakt vyhlášená, takže si na plac budete muset vystát větší či menší frontu, podle toho v jakém čase tam dorazíte. A to je důvod, proč nemáme osobní zkušenosti, protože už jsme umírali hlady a na nějaké čekání nebyl čas :)
  • MOMU - restaurace kousek od Hrobu neznámého vojáka, kde mají fajn obědové menu i přijatelné ceny mimo obědový čas. Já jsem neodolala a dala jsem si BBQ kuřecí křidýlka, na který vzpomínám ještě teď. Byly výborné, bylo jich hodně, zkrátka skvělá věc!


  • Zapiekanka - nejedná se o restauraci, ale o jídlo, na které v centru narazíte skoro všude. Je to prostě polovina bagety posypaná sýrem, salámem a houbama a není nic jednoduššího než si dát na hlad jednu rychlou zapiekanku.
  • Pirohy - a co by to bylo za výlet v Polsku, kdybych si nedala jahodový pirožky? Pirohy najdete v každé druhé restauraci, my zapadli do jedné na Krakowskie Przedmieście, jmenuje se Zapiecek. Nebyly sice tak dobrý jako ty v Krakově, ale bez toho by ten výlet nebyl ono.

Tipy na závěr

  • Všude po centru Varšavy jsou různě rozeseté kouzelné lavičky, které hrají vybrané skladby od Frederyka Chopina.
  • Varšava je hodně zelený město, takže si klidně můžete někde rozbít piknik. Jenom tam nesmíte jet jako my na podzim.
  • Celé centrum krásně spojuje MHD, ať už spolehlivé tramvaje, maličké metro nebo autobusy. Celodenní lístek je navíc pro studenty neobvykle levný.
  • Všeobecně je Varšava ve zhruba stejné cenové kategorii jako Praha.
  • Letiště Frederyka Chopina je hezké a moderní, vůbec bych se tam nebála strávit třeba noc.
  • Cesta z Prahy trvá 10 hodin vlakem, případně můžete letět, což je ale dražší. Z Vilniusu jste v tom za 29 € i se zpátečním letem.
  • Turistické centrum se všema mapama i tipy najdete hned v Paláci kultury a vědy. Dokonce mají speciální tour po stopách Marie Curie Skłodowske!
Žena s velkým Ž, naprosto neskutečná paní, která je moje hrdinka!
  • Hodně doporučovaným muzeem je Muzeum varšavského povstání. To jsme ale bohužel nestihli.

Jak sami vidíte, Varšava je malý poklad kousek od našich hranic, který neobjevíte za den a dokonce ani za víkend. Já se tam potřebuju ještě nejmíň jednou vrátit a stihnout všechno, co nám na podzim uteklo. A se vší upřímností, kdyby to nebylo v Polsku, tak už tam bydlím.
Nebudeme zastírat, že nemám nějaké politické
problémy s aktuální polskou vládou.

Pokud se vám článek líbil, sledujte můj blog (→ →) nebo facebook a už vám žádný článek neuteče. Už brzy vás třeba tipy na cestování po Helsinkách, Vilniusu nebo k vašemu zdraví. Tak zůstaňte na příjmu! :)

Papež Jan Pavel II.
P.S.: Vím, že je v článku neobvykle málo fotek, ale byla docela zima a moc jsme nefotili a ten zbytek není moc použitelný. Achjo. Proto tam musím znovu!

You May Also Like

2 komentářů

  1. Tam jsem se vždycky chtěla podívat. Vypadá to tam nádherně. :) Moc pěkně napsané ♥ Moc se mi líbí tvůj blog, dávám odběr. Budu moc ráda, když mrkneš i ke mě a staneš se pravidelným čtenářem u mě na blogu ♥ www.fitfoodhealthy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Ty fotky mi úplně evokovaly vzpomínky na to, když jsem před pár lety odpověděl na nabídku praca Warszawa a několik let jsem do Warszawy dojížděl pracovat. :) Nádherné město a hlavně Poláci jsou super lidi. :) Jedině s čím jsem trochu bojoval bylo místní jídlo. Polská gastro mě teda na zadek úplně neposadila. :)

    OdpovědětVymazat