Slovinsko: 3 tipy na ubytování

by - 28 srpna

Během našeho jedenáctidenního výletu po Slovinsku jsme vystřídali pět ubytování a byla jsem sama překvapená, jak jsme měli dobrou ruku oproti loňské Černé Hoře. Některé ubytování bylo horší, další průměrné a jinam bych se z fleku vrátila. Sestavila jsem si pro a proti všech míst, přidala svoje osobní pocity a jako výsledek vám přináším tipy na 3 super ubytování na Slovinsku, jak u moře, tak v horách.


Na začátek bych chtěla upozornit, že tohle není rozhodně článek pro lidi, co si rádi připlatí za pohodlí a jejich ubytování musí mít určitou úroveň. Takhle my s přítelem nefungujeme :D Jedeme low-cost. Nevadí nám společné sociálky, nevyžadujeme vlastní kuchyň nebo polopenzi, nemusíme mít manželskou postel. Jsme nenároční a bereme to, co je a co unese náš rozpočet.

Tip: Pokud hledáte kempy pro stany a karavany, mrkněte k Fijalce, která s tím má zkušenosti.


Co byste měli vědět:

  • Ceny ve Slovinsku jsou vyšší než u nás, je proto třeba počítat i s větší pálkou za ubytování. Samozřejmě, kdo plánuje včas, ten ušetří, ale jinak je takovým nepsaným standardem, že v turistických oblastech se v sezóně pod 500 Kč/noc nedostanete.
  • I když má ubytování dvě hvězdičky, tak to není žádná hrůza, drží si tam úroveň. Většina ubytování je čistá a útulná.
  • Jestli jedete do Slovinska v létě, rovnou vyřaďte všechny ubytování bez klimatizace. Věřte mi. Bez klimošky ne-pře-ži-je-te.
  • Jste sladcí a magnet na komáry? Tak se vybavte repelentem nebo destruktorem do zásuvky. Jsou všude a ani zavřené okno je nezastaví.

1) B&B Mili Vrh - Kamnik/Žale

Jasným číslem 1 je bez přemýšlení hostinec Mili Vrh v malé obci Kamnik blízko Velike Planiny a Kamnicko-Savinjských Alp. "Rodinná atmosféra" v tomhle případě není jenom prázdný marketingový pojem, ale opravdu se tu cítíte jak u maminky. Majitelka Mira je totiž starostlivá, výborně vaří a ráda si povídá. Jako doma. Dokonce jsme na uvítání dostali welcome drink a ochutnávku místních specialit - pršutu a sýra z Velike Planiny.

Mili Vrh má jen pár pokojů, ale každý má k dispozici vlastní koupelnu. V ceně je wifi, parkování a snídaně, která sice není formou švédských stolů, ale to vůbec nevadí, protože toho před váma přistane habaděj. Samozřejmostí je salámovo-sýrový talíř, domácí marmeláda, ovoce, chleba, čaj nebo kafe, k tomu jsou každý den různé druhy sladkého pečiva (my měli jeden den croissanty a druhý domácí štrúdl) a slaná varianta snídaně (vajíčková omeleta, chleba ve vajíčku a podobně). Součástí balíčku jsou i rady, mapy, prospekty a jízdní řád, které dostanete naservírované na zlatém podnose hned po příjezdu.

Jak už jsem říkala, paní Mira výborně vaří, takže si můžete nacpat pupíky i k večeři. Její restaurace je dokonce na TripAdvisoru na prvním místě v kategorii levných :D Gril talíř pro dva (klobásky, čevapčiči a steaky), z kterého jsme druhý den ještě měli večeři, stál 18€, tak si z toho udělejte představu sami.

Jediným negativem tohohle ubytování je poloha. Hostinec se nachází 1,5 kilometru do kopečka od centra Kamniku. Po ránu v pohodě, večer po náročné túře byste se nejradši plazili. Ale zase je tam boží vesnický klid. Navíc ze všeho cítíte, že to není dělaný pro peníze, ale s láskou.

Cena: na poslední chvíli zhruba 700 Kč/osoba/noc

Co je poblíž: Kamnický hrad, Arboretum, termální lázně Snovik, pramen řeky Kamnišské Bystrice, Alpy, Velika Planina (a další planiny okolo), Logarska dolina, Jezersko, 15 minut autem Lublaň (hodinu autobusem i vlakem)


2) Hostel Sidro - Sveta Ana - Koper

Pokud svojí dovolenou nechcete trávit jenom v horách, ale plánujete objevovat i krásy slovinského pobřeží - které má celých 42 kilometrů -, můžu doporučit ubytování v přístavu Koper. Koper je menší město, vzhledem pokulhávající za sousedním Piranem, ale oproti němu může zase nabídnout nižší ceny ubytování i jídel. Je to dobrý výchozí bod pro výlety, hlavně pokud disponujete autem.

Hostel Sidro - Sveta Ana je studentské ubytování církevní školy, otevřené i turistům. Musím říct, že bydlet vedle kostela (na který je z ubytování hezky vidět) a na pokoji spát s náboženskými obrazy, byl nečekaný zážitek :D

Ubytování je pěkné, čisté, k dispozici máte klimatizaci, vlastní koupelnu a ledničku na patře. Kuchyňka tam sice není, ale pokud si ráno chcete uvařit kafe nebo instantní kaši, půjčí vám nádobí i varnou konvici z kuchyně dole. Jinak si jde zaplatit kontinentální snídani za 90 Kč/osoba. Personál je maximálně vstřícný, dokonce mi půjčili i svůj notebook, když jsem si potřebovala stáhnout fotky na Google Disk a ulevit tak paměťové kartě. Po snídani navíc zbylé pečivo dávají "free to use" :) Máte-li auto, můžete si připlatit parkovací místo na uzavřeném parkovišti na čip.

V závěru tak jediným mínusem byla sice rychlá, ale každou chvíli padající wifina. Při plánování výletů to leze fakt na nervy, protože nenačtete ani stránku. A někomu můžou vadit i oddělené postele.

Cena: ubytování v předstihu vychází na zhruba 500 Kč/osoba, my kupovali poslední volný pokoj asi dva dny předem za necelých 800 Kč/osoba.

Co je poblíž: moře (jedna v létě šíleně přecpaná městská pláž 10 minut od hostelu, na druhou musíte dojít po promenádě), města Piran, Portorož a Izola, piranské solné pánve a přírodní park Sečovlje, Anakaran, italský Terst

Pohled na kostel v těsném sousedství.

3) Hostel Chalet Murka - Ukanc/Ski resort Vogel

Ubytování, které jsem si vynutila i za vyšší cenu oproti ostatním, ale nelituju ani jednoho centu navíc. Mají k tomu výhody, které se vyplatí a hlavně - je to na vrcholu hory v 1500 m.n.m. Nezapomenutelné výhledy, úžasný východ slunce, záplava oveček a nejlepší výlety z první ruky. Prostě bomba.

Největší nevýhodou Chalet Murky jsou jejich pokoje. Zní to zvláštně, když to je vlastně u ubytování to nejdůležitější, ale věřte mi, že tady to není podstatné. Navíc my jsme se tam šli jenom vyspat a byli pokaždé tak utahaní, že mě to nijak netrápilo. Malé, čisté pokojíčky s palandou, papírové zdi, absence kuchyně a společné sociálky (ale každý den myté). Asi tak bych to shrnula. A taky tam neteče pitná voda, ale to platí pro celý Vogel.

Na druhou stranu, ještě máte v ceně:
  • výborné snídaně ve formě švédských stolů v restauraci přes cestu (řekla bych, že si možná vyberou i vegani, měli i sójové mléko a spoustu zeleniny a ovoce)
  • neomezené jízdy lanovkou na Vogel (normálně stojí jedna cesta 16€!!) - teď ještě nevíte, jak to oceníte, ale já to zpětně hodnotím jako skvělé
  • parkování
  • neomezená lanovka na Orlí hlavu
Samozřejmě se v těsné blízkosti dají sehnat lépe vybavené chaty se stejnými bonusy, ale budete si muset připlatit. Holt vysokohorská přirážka.

Cena: zhruba 800 Kč/osoba

Co je poblíž: jezero Bohinj, vodopády Savica, Černé jezero, spousta výšlapů v Triglavském NP (Šija, Orlí hlava, Vogel...), sýrárna, zip line, ovečky a krávy


Kde jinde jsme ještě bydleli:

...alias ubytování, které bych nedoporučila všema deseti, ale nebylo to úplně špatný. Rozhodně jsme to přežili.

  • Bled (chybí wifi, ale je to 10 minut od jezera)
  • Portorož/Piran (asi nejvíc punk ubytování, záchod bez dveří mě dostal)
V Lublani jsme nakonec nepřespávali, protože je tam ubytování na poslední chvíli hodně drahé. Místo toho jsme večer sedli na vlak směr Záhřeb a spali tam za 960 Kč pro oba dva na noc i se servisním poplatkem pro Airbnb.


Vysněné ubytování, které nevyšlo:

Kromě bydlení na Vogelu jsem si přála také bydlet přímo v pasteveckých chatkách na Velike Planině a zažít všechny ty úžasné výhledy, které slibují propagační materiály na webu. Bohužel tam nebylo v našem termínu volno, ale zase jsme bydleli v hostinci Mili Vrh, kde jsem byla nadšená :)

Pokud by vás tohle lákalo, našla jsem jednu na Bookingu - ale je o něco dražší než náš normální standard a hlavně pořád obsazená.


Profi tip: Pokud byste si vybrali ubytko podle mě a chtěli mi poděkovat, budu ráda, když si ho koupíte přes tento odkaz. Vy za to dostanete 15$ a já taky. To samé platí, pokud budete rezervovat přes Airbnb. Přispějete mi tím na další cesty. Díky!

Žába na řece Soče.

Tak co, navnadila jsem vás a zařadili jste Slovinsko na svůj cestovatelský wishlist? Jestli jo, tak sledujte můj blog dále nebo mě lajkněte na FB, ať vám neutečou další praktické články!

You May Also Like

2 komentářů

  1. Já když jsem se stěhoval ze Slovenska do Prahy, tak jsem také potřeboval nějaké levné bydlení. Nejlevnější a nejdostupnější pro mne bylo ubytování na ubytovně . Vím, že to zní jak to zní, ale pokud chcete opravdu low budget, nevybíráte si... :)

    OdpovědětVymazat