Slovinsko: Malý průvodce

by - 20 srpna

Slovinsko. Malá země na pomezí alpských velikánů a Balkánu nabízí to nejlepší z obojího - horské špičky, nejmodřejší jezera, čisté říčky, stejně tak i průzračné moře, malebná přímořská města a poctivou balkánskou kuchyni. Jednoduše ideální kombinace. A ty dechberoucí výhledy všude...

Gradišče v Kamnicko-Savinjských Alpách.

Balkán miluju a Slovinsko bylo v mém hledáčku už nějakou dobu. Táhla mě tam hlavně příroda a musím říct, že si ji tam vychutnáte dosyta. Anebo vlastně ne - i když se budete pořád kolem sebe koukat dokořán rozevřenýma očima, nebudete mít dost, vštípený obraz střídá další, každou sekundu. A možná stejně jako já odhodíte svojí lenost a klidně si přivstanete na východ slunce, protože v tu chvíli je svět jiný.

Na Slovinsku je prostě krásně.

Pro všechny, kteří by taky chtěli zažít svojí slovinskou pohádku, jsem si připravila malého průvodce po Slovinsku. Dozvíte se to nejdůležitější o dopravě do Slovinska i po něm, místa, co musíte vidět, inspiraci na jedenáctidenní dovolenou a balíček tipů na cesty. Kde bydlet, co jíst a kam na výlet vám prozradím v dalších článcích :)

Západ slunce nad jezerem Bohinj.

Jak se tam dostat

Nejlépe autem, budete tak mít největší svobodu, pohodlí a možnosti. Slovinsko je od českých hranic co by šiškou dohodil a za pár hodin jízdy po vyžehlených rakouských silnicích už se můžete koupat v Bledském jezeře. Jeden litr benzínu navíc stojí průměrně 1,34 €, takže to není žádná díra do peněženky, jenom musíte počítat s případnou koupí slovinské i rakouské dálniční známky.

Nemáte auto? Nevadí, stejně jsme na tom my a taky jsme to zvládli! 


Do Slovinska se dá dostat samozřejmě letadlem - nejkratší cesta vede na letiště v Lublani, což je ale dost často taky pěkně drahá cesta. Jinou variantou je let s ČSA do Záhřebu a následný zhruba 2 hodinový přesun ze Záhřebu do Lublaně. Vybrat si můžete z vlaku nebo autobusu. Pokud poletíte jen s příručákem, tak můžete chytit docela pěknou cenu (cca 2500 - 2700 Kč na jednoho a jedním směrem).

Další variantou je autobus, tu jsme zvolili i my. Jediné přímé spojení z Prahy má Flixbus, jede poměrně často a za nejlevnější jízdenku dáte něco přes 600 Kč. Dokonce nejezdí jenom do Lublaně, ale třikrát denně taky do Bledu - což je ideální. Ale jestli autobus nebude mít zpoždění nebo vůbec dorazí a jestli budete sedět se svým spolucestovatelem, to už je otázka jiná...

Poslední dvě možnosti jsou vlak a spolujízda. Ani s jedním nemám zkušenosti, ale je dobré vědět, že to existuje. Kdo hledá, ten najde :)


Co byste neměli minout

  • Jezero Bled - turistická mucholapka číslo jedna, ale fakt to stojí za to. Modře modrá placka s kýčovitým ostrůvkem uprostřed byla láska na první pohled.
Jezero Bled.
  • Triglavský národní park - úžasné místo schované v Julských Alpách, plné divotvorných hrátek přírody. Vodopády, modré tůně, jezero Bohinj, hory, průsmyky, soutěsky, velehory, výhledy, pohledy, záchvaty inspirace... Tohle všechno tam najdete.
  • řeku Soču - neuvěřitelně čistá a nepřirozeně tyrkysová řeka, kterou u nás nenajdete. Dost mi připomínala loňskou návštěvu kaňonu Tary, akorát byla o něco teplejší a koupánívhodná.
  • město Piran - přímořské pitoreskní městečko s božím výhledem, kostelem sv. Jiřího a spoustou typických domečků. Pecka pro milovníky západů slunce.
Město Piran z kostela sv. Jiřího.
  • hlavní město Lublaň - slovinská dračí metropole oprávněně patří mezi zelená města. I když sluníčko paří o sto péro, stačí pár kroků a schováte se ve stínu jednoho z mnoha místních parků, v Tivoli mají dokonce parkovou knihovnu. Mimo parků si tu pochutnají i milovníci architektury.
  • Kamnicko-Savinjské Alpy - další hory, ale stojí za to! Spousta alpských říček, jezírek, bílo-zelených masivů a hlavně proslulá Velika Planina, kde se při Velkém třesku zbůhdarma rozsypal pytel pasteveckých chaloupek.
  • krasové jeskyně - Slovinsko je vyhlášenou jeskynní oblastí, mezi ty nejznámější patří Škocjanské a Postojnské jeskyně. U druhé jmenované navíc můžete navštívit Predjamský hrad ve skále.

Doprava po Slovinsku

Přesouvat se po Slovinsku jinak, než vlastním autem, chce docela pevné nervy. Autobusy a vlaky slušně jezdí hlavně mezi velkými městy, dostat se do menších obcí už vyžaduje buď pintlich plánování nebo zvednutý palec na stopu. Spoje v neděli katastrofální. Ceny na můj vkus docela vysoké, studentské jízdné existuje jenom u vlaků, ale musíte mít jejich speciální kartičku. Pro představu, naše cesta autobusem z Koperu do Lublaně trvala zhruba 2 hodiny a stála 12 eur/osoba.


Na druhou stranu, slovinské serpentýny a úzké silnice taky nejsou zrovna výhra. 


Na turisty milovaných místech se navíc vyplatí být jenom pěškobusem, protože parkoviště bývají drahá a hlavně pořádně přecpaná. A za parkování mimo můžete dostat pokutu.
Mezi taková místa patří třeba Bled, vodopády
Savica nebo lanovka na Velikou planinu.

Velika Planina.

Pokud se rozhodnete vyzkoušet nebo zcela spoléhat na slovinskou hromadnou dopravní síť, budou se vám hodit následující odkazy:

  • nejvíc autobusových spojů zajišťuje společnost Arriva - www.arriva.si,
  • další autobusy najdete přes stránku lublaňského autobusového nádraží www.ap-ljubljana.si,
  • vlakové spojení vyhledáte na stránce Slovinských železnic - www.slo-zeleznice.si,
  • Blablacar na Slovinsku moc nefrčí, místo toho mají svojí stránku www.prevoz.org.

Co se týče stránky Prevoz.org, tak ceny jsou tam super, ale nejsem si úplně jistá, jestli je otevřená cizincům. Funguje to trochu jinak než Blablacar, sice se musíte zaregistrovat, ale o jízdu se hlásíte pomocí SMS nebo telefonátu. Když jsem volala na první číslo, tak se slečna se mnou vůbec nechtěla bavit anglicky a telefon položila. Pak jsem pro jistotu psala už jenom esemesky, ale z pěti čísel se mi ozvaly jen dvě s odmítavou odpovědí a zbytek vůbec neodpověděl. Tak nevím, jestli jsem jenom neměla štěstí nebo se jim zkrátka nechce vozit cizince.

Ale za zkoušku rozhodně nic nedáte.

Jezero Bled z vyhlídky Mala Osojnica.

Další variantou je půjčení auta. To jsme na 3 dny využili i my a pokud si dobře naplánujete dobu a výlety, hodně si cestování ulehčíte. Horší je, že hodně ulehčíte i vaší peněžence. To nejmenší auto (VW Up) bez pojištění a benzínu nás vyšlo na 40 €/den. Protože jsme si k tomu zaplatili plné pojištění (84 €/7 dní), kauce byla pouze 200 € (bez plného pojištění je to 1000 €). Docela peněžní průvan. Ale jinak jsme byli spokojení, všechno proběhlo hladce a společnost Avant Car můžu doporučit.

A poslední, nejvíc low-cost možností, je samozřejmě stopování. I tenhle způsob dopravy jsme na Slovinsku zkusili a rozhodně jsme nebyli zklamaní. Poprvé nám auto zastavilo do pěti minut, podruhé hned to čtvrté. V obou autech Slovinci, milí a nápomocní, ti druzí nás dokonce odvezli až k ubytování. Pokud nemusíte někde být v přesný čas a nemáte stanovené cíle, určitě můžete celé Slovinsko prostopovat. 

Lublaňský hrad.

Náš itinerář

Pro inspiraci k vašemu dobrodružství nabízím náš itinerář 11 dnů na Slovinsku. Je docela nabouchaný, protože jsme se toho snažili stihnout co nejvíc, takže pokud neradi cestujete s jazykem na vestě, určitě si to protáhněte. Nehledě na to, že některá místa si rozhodně zaslouží delší pobyt.

Uvedu tu jenom seznam míst a výletů, víc se dozvíte v samostatných článcích, které budou postupně vycházet :)

  1. den - Bledské jezero, soutěska Vintgar
  2. den - Vyhlídka Straža, výšlap na Malou a Velkou Osojnici a vyhlídku Ojstrica
  3. den - Bledské jezero, Freetour po Bledu
  4. den - přesun do Ski resortu Vogel, výlet na vodopád Boka a řeku Soču
  5. den - vodopády Savica, jezero Bohinj a výšlap na vrchol Šija
  6. den - přejezd do Portorože, po cestě zastávka ve městě Kranj a po příjezdu prohlídka města Piran
  7. den - Piranske soline, Koper
  8. den - výlet do Terstu
  9. den - přesun do Kamniku a neslavný výlet do Arboreta
  10. den - výšlap na Velkou Planinu a pramen řeky Kamnické Bystrice
  11. den - Lublaň, večer odjezd do Záhřebu
Uličky Piranu.

Co jsme nestihli

Samozřejmě je toho víc, co můžete na Slovinsku vidět. Ani měsíční dovolená by na všechno nestačila! Těch krás přírody je tam nepočítaně... Jenom namátkou, co se nám do itineráře nevešlo:

  • město Maribor
  • průsmyk Vršič
  • výšlap na Vogel
  • průzkum města Kamnik
  • údolí Logar
  • soutěska Mostnica

  • Jezersko
  • údolí Trenta
  • kostnice v Kobaridu
  • Lipicáni
  • město Celje
  • Bledské jezero v zimě



Kostnice v Kobaridu.

Rychlé tipy na závěr

  • Jak už v textu proběhlo, Slovinci jsou hrozně milí a slušní lidé. Nemusíte se bát ptát, rádi pomůžou. Chvílemi mi připomínali legendy o Kanaďanech a jejich slušnosti. Když jsem při odchodu ze Supermarketu pípala, poděkoval mi sekuriťák, že mám čas se nechat prohlídnout. Neuvěřitelné.
  • Většina Slovinců mluví aspoň trochu anglicky, takže se vždycky domluvíte. A když ne, ještě mluví italsky (hlavně u moře) nebo německy (hlavně v horách). A pokud ani to nezabere, zkuste češtinu, naše jazyky nejsou zase tak odlišné. Jenom pozor na vyslovování i, u nich je tvrdé. Kamnik je proto [Kamnyk], a tak se může někdy stát, že vám autobusáci neporozumí, kam jedete.
  • Ceny ve Slovinsku jsou rozhodně vyšší než v Čechách. Někdy jsem byla až překvapená, je proto dobré s tím počítat. Prohnete se hlavně u jídla v restauracích, ubytování se dá sehnat levně v případě, že si ho rezervujete včas.
  • Jakkoliv je to smutný, je třeba počítat s tím, že slovinský turismus zažívá neskutečný boom. Stěžují už si na to místní, stěžovali jsme si i my, ale to je to jediný, co se s tím dá dělat. Parkoviště praskají ve švech, na pláži hlava na hlavě, na lanovkách kilometrový fronty. Ještě pořád ale existují místa, která unikají pozornosti davu.
Pohled na vrchol Vogel.
  • Slovinsko se pyšní titulem Zelená země a na ekologii pečlivě dbají. Po cestě narazíte na spoustu pítek, kde si můžete dopustit lahev (a nekupovat tak zbytečně další), skoro všude jsou koše na tříděný odpad (v Lublani to například řeší dvoupytlovými koši) a v některých místech je omezená doprava.
  • Mimochodem, slovinské prameny jsou výborné. Voda tu má chuť.
  • Zajímavostí pro Čechy je absence plotů v některých oblastech.

Kde najdete další informace

Při přípravě našeho dobrodružství jsem vycházela z několika stránek, kde jsem vybírala nejlepší místa a zjišťovala tipy a triky. Pro detailnější informace jsou nejlepší cestovatelská fóra jako ta na Lonely Planet, Couchsurfingu nebo TripAdvisoru, protože tam často odpovídají přímo místní.

Fijalka - Slovinsko.cz - I feel Slovenia - Máma na cestách - Článek na Novinkách - Lonely Planet Blog - Rady na cestu


Tak co, navnadila jsem vás a zařadili jste Slovinsko na svůj cestovatelský wishlist? Jestli jo, tak sledujte můj blog dále nebo mě lajkněte na FB, ať vám neutečou další praktické články!

You May Also Like

6 komentářů

  1. Slovinsko je krásné, letos tam byli známí a fotky od jezera mi přišly dokonalé. S tou kontrolou v obchodě mě to docela překvapilo, u nás se ochranka vždycky tváří hrozně nepříjemně, jako kdyby člověk něco automaticky ukradl. :D Díky za tipy, to je určitě země, kam se chci podívat. :)

    L e n k a

    OdpovědětVymazat
  2. Slovinsko jsem jen přejížděla s rodiči. Je na mém bucket listu a doufám, že snad příští rok se podívám, jak to tam vypadá. Fotky jsou nádherné. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měla jsem to stejně a i když letos byla v plánu spíš Makedonie/Srbsko/Albánie, tak to vyšlo na Slovinsko a jsem ráda :) Čím dřív, tím líp, už tak jsou tam mraky turistů!

      Vymazat
  3. Slovinsko je krásna krajina a s manželom tam chceme ísť tiež niekedy :-)

    Suesanqa

    OdpovědětVymazat
  4. Miluju přírodu, a tak se do "zelené země" musím někdy vydat ♥ Tvůj článek nebyl první, co jsem o Slovinsku četla, ale byl tak opravdový a krásný, to ani nemluvě o těch fotkách, že tam potřebuju zase o trochu víc :D Děkuju za krásné počteníčko :)

    OdpovědětVymazat