Jak jsem si našla bulku v prsu

by - 12 července

Dneska bych s vámi chtěla probrat důležité téma, které se týká nás žen a v některých případech i mužů. Jde o zdraví, prevenci a také o rakovinu prsu, jejíž výskyt bohužel stoupá a už dávno nejde jen o případy u starších žen.

Photo by Pete Bellis on Unsplash

Na úvod bych se vás ráda zeptala na jednu otázku:

Víte, co dělat, když si nahmatáte něco v prsu?


Posledních pár let se o rakovině mluví stále víc otevřeně a já jsem za to ráda. Fandím tomu, že se šíří informace a povědomí o téhle skupině nemocí. Fandím tomu, že lidé začínají vnímat své tělo a chtějí si chránit své zdraví. Protože z mého medického pohledu není nic lepšího než uvědomělý pacient, který se zajímá o prevenci. Prevence je totiž základ všeho.

Tip: Pokud vás k tomuhle tématu zajímá víc, mrkněte na kolegu medika Davida Dufka, který si onkologií prošel s lymfomem. Má svůj blog, instagram a vyšlo s ním několik rozhovorů.

Inspirací k napsání článku mi ale byla až moje osobní zkušenost.


Bylo to jednoho dubnového odpoledne...

...kdy jsem romanticky ležela s patologií v posteli a učila jsem se. Pomalu jsem se blížila k otázce patologií a nádorů prsů a mimoděk jsem si sáhla na ta svoje. Z letargie zkouškového mě probral signál hmatových receptorů. Počkat, cože-?! Já cítím bulku!

S tím se musí něco dělat.


Co dělat, když si najdete bulku v prsu?

  • Nemyslet na nejhorší - lidské tělo je roztodivný organismu a žije si svým zvláštním životem, který zahrnuje i fakt podivné věci, jako jsou smysl nedávající hormonální cysty, co za pár dní zmizí, nebo neškodné opouzdřené shluky buněk.
  • Zvednout telefon a objednat se - ať už jste na dovče nebo se to zrovna nehodí, kašlete na všechno a objednejte se k doktorovi. Ideálně hned ten den, ale chápu, že páteční odpoledne a víkend nejsou zrovna příznivé konstelace. A kam, že se objednat? Obvoďák, gynda nebo přímo mamologie. Můžete si vybrat!
  • Nahlásit nález bulky - díky tomu vás objednají na nejbližší možný termín.
Záměrně nepíšu magickou formulku "Nepanikařit", protože to bylo přesně to první, co jsem udělala. Takže tenhle stav paniky plně chápu, člověk nemusí být medik, aby se vyděsil a v dálce slyšel bimbat zvony. Ale zase platí: všeho s mírou. 


Odborné okénko: Co všechno to může být

Bulka v prsu může znamenat spoustu věcí, většinou nezávažných. V našem těle hrají jednu z předních rolí hormony, které samozřejmě ovlivňují i prsa a může docházet k tvoření bulek, které s menstruací zmizí. I tak je ale dobré si jakýkoliv nález nechat zkontrolovat.

Může to být například:

  • cysta - což je dutinka vyplněná tekutinou, vyskytuje se třeba i na vaječnících.
  • tuková bulka (lipom)
  • fibroadenom - nezhoubný útvar, který se skládá z vazivové a žlázové složky. Je poměrně častý, hlavně u mladších žen.
  • zánět prsu - prso je při něm často začervenalé, na omak teplé a pokud jde o zánět bakteriální, tak to může vyústit až v absces, který se jeví jako bulka.
  • papilom - další nezhoubný útvar.


Co nedělat?

  • Neodkládat objednání a neignorovat bulku! Zavírat oči před problémem je pěkná blbost, která může vést k různým nepěknostem. Buďte odvážní.
Odvážní a ne jen odvážné, protože i muži mohou
onemocnět rakovinou prsu. Jde o cca 1 % všech případů.

Chápu, že jsou ženy, které se k doktorovi bojí jít, bojí se toho, že jim v prsu opravdu řádí mrcha račí. Bohužel se to stát může, ale je důležité uvědomit si jednu věc: když tam půjdete, buď se uklidníte, protože to není nic vážného anebo se začne řešit problém a může se podchytit včas. Když tam nepůjdete, tak propásnete šanci včasného zachycení.

Zkuste se nad tím zamyslet.


Odborné okénko: Může rakovina bolet?

Ano i ne. Rakovina jako taková není bolestivý proces, ale v případě, že na něco tlačí (klasickým příkladem jsou nádory mozku) nebo se v průběhu růstu potká s nervem, tak bolet může. Stát se to může i u prsu, kde samozřejmě nervy taky probíhají a bolestí reagují na tlak okolní rostoucí tkáně. Bolet tak může i nádor nezhoubný (např. fibroadenom) či cysta. Záleží, kde se to zrovna vyklube.

Photo by Pablo Heimplatz on Unsplash

Prevence, prevence, prevence...

Když nechci chřipku, tak zdravě jím, dodávám tělu dostatek vitamínů a vyhýbám se situacím, z kterých čouhá nakažení. Mám-li štěstí, tak se díky tomu chřipce vyhnu. Ale u rakoviny? Tam je to s prevencí složité. Bohužel zatím neexistuje žádná zaručená možnost, jak z většiny předcházet rakovině prsu. Samozřejmě je skvělé, když zdravě jíte, dostatečně se hýbete a s láskou se staráte o své tělo (třeba tím, že nekouříte!), ale jistotu vám to nedá. Roli hraje genetika, věk a bordel uvnitř buněk.

Rakovinu prsu ale můžete vy sami včas zachytit. Jak? Preventivními prohlídkami a každoměsíčním samovyšetřováním.


Co s tím můžete udělat VY

Je několik možností, jak si hlídat svoje holky a dopřát jim tu správnou péči. Můžete si vybrat jednu nebo kombinovat víc najednou.

Vyšetřujte si prsa každý měsíc.

Jak na to najdete například na stránkách neziskovky Loono, které jsem členem. Mrkněte na naše manuály, které vás tím provedou krok za krokem, anebo se na nás přijďte podívat naživo. Šířit prevenci nás baví :-)

Tip pro zdraví: Aktuálně máme i kampaň Žiješ srdcem, kdy povídáme o nemocích srdce a jak jim předcházet. Dozvědět se o všech našich projektech můžeš tady.

Tip pro zdraví 2: Mobily tu naštěstí nejsou jen od toho, aby nás zotročovaly, ale mají i super funkce. V Google play můžeš najít řadu vychytaných appek, které tě provedou samovyšetřením nebo tě na něj upozorní. Vyzkoušet můžeš třeba Ruce na prsa.

Aplikace Ruce na prsa.

Choďte pravidelně na gynekologii.

Nejenže někteří gynekologové svým pacientkám vyšetřují prsa (nicméně je dobré nespoléhat jen na ně, přeci jen svoje prsa znáte líp), preventivka má ale i další důležitou část. Jde o stěr z děložního čípku a následný cytologický rozbor, kterým se dají zjistit už přednádorové změny. Rakovina děložního čípku roste relativně pomalu a my tak máme šanci ji zachytit ještě než se vyvine. Není to skvělé? Tak honem poctivě na prohlídku :-)

Pokud je vám nad 45 let, choďte na mamograf.

Využijte toho, že jde o screeningové vyšetření a máte ho hrazené od pojišťovny. Pište si datum do kalendáře, abyste nezapomněla.

Zajděte si na ultrazvuk.

To už je taková nadstavba, ale rozhodně není na škodu. Pravdou je, že si ultrazvuk hradíme ze svých kapes, ale myslím si, že zdraví a klid na duši za těch pár stovek stojí. Ideální je chodit pravidelně. Mladé ženy nemají žádné screeningové vyšetření a navíc pro ně není mamograf vhodný, proto je ultrazvuk dobrá varianta sekundární prevence.


Odborné okénko: Rakovina prsu a genetika


Mezi rizikové faktory rakoviny prsu patří samozřejmě genetika, i když jen část všech karcinomů prsu je dědičného charakteru. Vyšší riziko je u žen, které mají výskyt nádoru prsu v rodině, především pokud jím onemocněla maminka nebo babička a byly mladší 40 let. Zvýšené riziko je i u některých genetických syndromů (Li-Fraumeni syndrom, syndrom Cowdenové), které ale nebývají časté. Nejvíce se ale o rakovině prsu a genetice mluví ve spojení s mutací genů BRCA1 a BRCA2.

Geny BRCA 1 a 2 kódují proteiny, které se zúčastňují kontrol a oprav DNA. Ve chvíli, kdy je jejich struktura poškozena mutací, nemůžou tvořit ty správné proteiny a vykonávat svoji funkci. V takovém případě se výrazně zvyšuje riziko vzniku nádorů, především prsu a vaječníků. Podle statistiky na 800 žen bez mutace spadá jedna žena s mutací.


A jak to se mnou dopadlo?

Jak už jsem psala, hned po nahmatání mě chytla vlna paniky. Navzdory všem poučkám o nepanikaření jsem se už viděla na lůžku v naší nové plzeňské Onkologii. Navíc byl jako naschvál pátek odpoledne a nikde už nebrali telefony. Zbytek víkendu jsem prostresovala a upínala myšlenky na pondělí.

Hned v pondělí ráno jsem se objednala, pro svůj klid na duši. Naštěstí měli volno už druhý den, takový kámen ze srdce jste museli slyšet i v Praze. A výsledek? Podle mých "znalostí" a dostupných informací jsem to tipovala na fibroadenom. A byl to on! Takže dvojnásobná radost z toho, že to nic není a že jsem udělala svou první diagnózu :-D Znáte to, lepší přijít desetkrát zbytečně než jednou pozdě.

Tak co, už víte, co dělat, když si něco nahmatáte? Myslete na svoje zdraví a mějte se rádi ❤


Photo by Anthony Intraversato on Unsplash

Máte nějakou otázku nebo se chcete podělit o zkušenosti? Napište mi do komentářů, budu jedině ráda :-) Na otázky se budu snažit odpovědět jak nejlíp umím, případně nasměruju na vzdělanější lidi.

You May Also Like

4 komentářů

  1. Je úžasný, že to nakonec nic nebylo! :) čím dál víc mladých lidí umírá na rakovinu, takže opravdu to není nemoc starších lidí. Kéžby už někdo našel lék,třeba to budeš právě ty :)

    V3ronika life

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, taky jsem byla hooodně šťastná :) s tím lékem pochybuju, ona je to hlavně s rakovinou složitost, ale v dnešní době už se blýská na různé skvělé typy léčby, co by mohly pomoct, tak snad :)

      Vymazat
  2. Dobře sepsané, u nás na gymplu jsme ohledně samovyšetření měly nějakou přednášku (kluci jaksi nebyli pozváni, což je škoda). Btw, nějaká pojišťovna ta vyšetření hradí už od čtyřiceti, aspoň teda ta, u který je mamka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Osvěta je důležitá i mezi klukama, to je škoda :/ Ale je super, že jste na škole něco měli, já tohle objevila až na medině :)

      Vymazat