6 míst, která v Petrohradě nesmíte minout

by - 01 července

Když jsem psala článek Kdo jsem, nedalo mi nezmínit, že za architektonicky nejkrásnější město, které jsem na cestách zatím potkala, považuju Petrohrad. Bývalé ruské město není zrovna typickou turistickou zastávkou a zatímco travel blogeři létají z jedné exotické destinace do druhé, Rusko zůstává opomenuto. A to je škoda. Ruská okázalost a přezdobenost je totiž přesně to, co dává Petrohradu jeho kouzlo.



Petrohrad je architektonický poklad, mix vznešených stylů, ve kterém nadšenému historikovi nebo umělci exploduje srdce nad tou vší nádherou. Nechybí tu kopulky, modré kláštery, růžové kostely, zelená Ermitáž i monumentální stavby, které vás přinutí cítit se jako prcci, i když měříte metr osmdesát.

Jenom nesmíte odejít příliš daleko z centra, v takovém případě se octnete ve skanzenu komunismu. Okraje Petrohradu totiž zůstaly viset dobrých 50 let zpátky. Ošklivé oprýskané betonové kostky, zašedlé ulice a smutné bábušky, které si snaží přivydělat prodejem květin. Aspoň takhle to na mě před 4 roky působilo.
Ale zase tam seženete levnější ubytování.

Ať už je váš světonázor jakýkoliv, dejte Petrohradu šanci.


Důležité info na začátek:

  • Nezapomeňte, že občané ČR potřebují do Ruska víza. Počítejte proto s dalším výdajem a hlavně žádejte včas, někdy se to může dost protáhnout.
  • Vůbec není na škodu si pár dní před odjezdem sednout nad azbuku. Zatímco na Balkáně se můžete setkat s dvojíma cedulema (cyrilice a latinka), v Rusku tohle nečekejte. Takže se azbuka fakt hodí.
  • Nevím, jestli se za tu dobu něco nezměnilo, ale Rusové při naší návštěvě dost bojkotovali angličtinu. Někteří ji vážně neumí, jiní jenom nechtějí mluvit. Pár ruských slovíček (např. biljet - lístek) není na škodu.
  • "Zima jako v Rusku" není jenom rčení. Počasí v Rusku není radno podceňovat, i když jedete jenom na evropský kraj. My jsme tam byli v říjnu a i v zimním kabátu jsem tam málem umrzla. 
  • Nejlepší offline průvodce pro Petrohrad? Jednoznačně Triposo. Akorát by mohli trošku vylepšit mapy, takže se pro jistotu vybavte i offline Google mapama.

1. Ermitáž

Věc, kterou jsem si zamilovala na Petrohradě na první pohled, byly barvy. Nečeká vás tu žádná fádní podívaná, okoukanou hnědou, béžovou a žlutou střídá zelená, šmoulí a různé odstíny růžové, prostě barvy, které kdybyste si dali na fasádu, tak si sousedi ťukají na čelo. A to mě baví.

Ermitáž hraje zelenomodrou barvou a je součástí obrovského komplexu Zimního paláce. Najdete ji na Palácovém náměstí, které nejde minout. Součástí náměstí je i Alexandrův sloup a Vítězný oblouk.



Ermitáž je ve skutečnosti komplex šesti budov, který ukrývá obrovské umělecké sbírky a v sousedství několik muzeí.

2. Chrám Kristova Vzkříšení & sv. Izáka

Pravdou je, že moskevské točené zmrzliny asi nic nepřekoná, ale petrohradský chrám k tomu má zdatně našlápnuto. Super přezdobený, super pochmurný, už jenom podle názvu ("Chrám Kristova vzkříšení - Spasitele na krvi"). Dá se jít i dovnitř.



Úplně jinou atmosféru i vzhled nabízí chrám sv. Izáka, druhý největší pravoslavný chrám na světě. Dá se dokonce za poplatek vyšlápnout až nahoru a prohlédnout si centrum hezky z výšky. Uvnitř je většinu času otevřené muzeum.



3. Klášter ve Smolném

Asi nejúžasnější stavba celého Petrohradu, místo, kam bych se z fleku odstěhovala. Rajský klid, šmoulí modrá a meditační atmosféra. Nemohla jsem se odtrhnout.

Budovy klášterního komplexu za sebou mají pohnutý osud, stejně jako spousta dalších petrohradských staveb, co se nehodila do programu Sovětům. Naštěstí už jsou doby chátrání pryč a v klášteře sídlí hned několik institucí včetně Petrohradské státní univerzity a koncertního sálu.




4. Česmenský chrám

Nevím jak vy, ale já moc často na cestách růžové kostely nepotkávám, takže tenhle princeznovský dort neušel mému zájmu. Chrám je odstrčený z centra, ale cestu si k němu najdete poměrně snadno, navíc leží kousek od dvou stanic metra.

Vidíte, fakt byla zima.

Česmenský chrám ale není jediná růžová stavba v Petrohradě. Centrum kus od Ermitáže ukrývá ještě starorůžový klášterní komplex.

5. Petrodvorec

Letní sídlo carů je umístěno jen kousek od Petrohradu a jde o něco, co bych rozhodně nevynechala, pokud máte na Petrohrad víc jak jeden den. Rozlehlé parky, upravené zahrady, spousta fontán, zlatých serepetiček a nádherný palác - co víc si od památky přát.

Kdo je parkový typ, ten ať si na Petrodvorec (rusky Petergof) vyhradí aspoň půlku dne. Z Petrohradu se tam pohodlně dostanete vlakem nebo autobusem.





Chrám, který jsme odchytli na cestě zpátky.

6. Kazaňská katedrála

Kazaňská katedrála je opravdu monument monumentů, před ním si musí připadat jako prcek i největší muž světa (který mimochodem měřil 2,72 metru a žil v Americe). Budova pravoslavného chrámu se svým způsobem odlišuje od jiných církevních staveb po celém Rusku, protože je jako jedna z mála postavena v uhlazeném empírovém stylu. To znamená, že zdobení je nezvykle minimalistické a celá stavba působí stroze.

Úplně peckový je na klášter pohled zepředu, který já sice ve svých fotkách nemám, ale mrknout se můžete tady.


A co dál..?

Samozřejmě je toho mnohem víc, co Petrohrad může nabídnout, ať už je to Petropavlovská pevnost, slavný Měděný jezdec nebo nedaleké Carskoje selo (Puškin). A je jen na vás, co tam objevíte.


Co ve vás vyvolá věta "Proletáři všech zemí, sjednoťte se"? Samozřejmě, že Pelíšky!

Pro nové články mě nezapomeňte sledovat na Facebooku nebo Instagramu, případně blog přímo odebírejte :-) Těším se na vás u dalšího tématu!

You May Also Like

4 komentářů

  1. V Rusku jsem nikdy nebyla, ale právě bych se bála kontrastu přehnané zdobnosti a velkoleposti versus chudého zbytku. Ovšem ze tvých fotek vypadá Petrohrad skoro jako z pohádky. Myslím, že když se mi někdy naskytne příležitost tam zavítat, nebudu váhat. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tenhle kontrast tam je, to bezesporu, ale i tak to stojí za to :)

      Vymazat
  2. V Petrohradu jsem byla před dvěma lety. Až na Česmenský chrám jsem všechno ze seznamu viděla. Byla jsem tam v září, takže bylo docela chladno, ale na zimní kabát to ještě nebylo.

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za kvalitní článek!! Takových je teď už bohužel málo..jen bych se chtěla zeptat, jak se dělá vízum? jak dlouho vám to trvalo? Myslíte si že by to stačilo si zařídit tady? https://www.rusko-viza.cz/turisticke-vizum-do-ruska/

    OdpovědětVymazat