5+1 tip, co dělat v Černé Hoře

by - 25 března

Loni v létě jsem se vydala na svojí první Balkán Tour a uchvácená jsem z ní stále. Ačkoliv velká část Balkánu není žádná architektonická špica, neohromí vás zachovalé památky ani obrovské mrakodrapy, tak se mu nedá upřít krásná příroda, která chvílema až bere dech. Svůj půvab má i tamější kultura i tradice, zvlášť ta kulinářská.

Černá Hora je v České republice známá jako dovolenková lokalita pro koupáky, já bych vám ale ráda ukázala, že pláže nejsou jediné přednosti téhle jižní země. Sbalte si plavky, osušku i pohorky do batohu a vyrazte na pořádně horké dobrodružství!



1. Vidět svět z výšky

Jeden z nejkrásnějších pohledů na svět je ten z výšky, který vám tahle hornatá země mileráda nabídne hned v několika variantách.

Mně osobně se nejvíc líbilo v Národním parku Durmitor, o kterém už dříve napsala článek. V Durmitoru najdete všechno - lehké trasy, celodenní výšlapy, křišťálové jezero, ve kterém se můžete koupat, úžasné pohledy i kempy nebo chaty a určitě stojí aspoň za jednodenní zastávku.

Národních parků je po Černé Hoře ukryto několik, výšlap nabízí i kopec Gorica nad hlavním městem Podgoricou.

Crvena Greda.

Výhled na Podgoricu.


2. Vyvalit se na nejdelší pláži v Černé Hoře

Bolí vás nohy z prozkoumávání přírodních krás a chtěli byste si odpočinout? Pak není nic jednoduššího a ani nic lepšího než odjet na jih země a vyvalit se jako pořádný vorvaň na písek Velké pláže.

Velika plaža leží kousek od přímořského městečka Ulcinj, které sice ve svém středu schovává Malou plažu, ale tam nemá cenu ani chodit. Pokud tedy nejste fanouškem adrenalinových sportů jako je šlapání si po hlavách, boj o každou píď místa nebo plavání v mořské vodě, která obsahuje víc lidských odpadních produktů než soli.

Malu plažu radši vynechejte.
Na Velké pláži kaskaderské kousky nehrozí, je totiž skoro 13 kilometrů dlouhá, takže svoje místečko si tam najde úplně každý. Pravda je, že nezáří bělobou jako nejslavnější pláže světa, ale je čistá, moře taky a v některých bufetech a restauracích dokonce ani nenecháte orgány, protože mají přijatelné ceny. Bonusem pro aktivní jedince jsou pak různorodé sporty a vyžití, které pláž nabízí (např. kitesurfing).

Jedinou její velkou nevýhodou tak zůstává vzdálenost od města. Pokud nemáte auto a nechce se vám každý den šlapat 4 kilometry na její začátek, můžete využít služeb shuttle busů, které v letním období přepravují turisty z města na pláž za euro za osobu nebo si stopnout ochotné řidiče. Na pláži se dá i stanovat, našli jsme tam minimálně jeden kemp a když si najdete dobré místo a zapíchnete si tam stan jen tak, tak vám asi nikdo nevynadá.



Ubytování v Ulcinji seženete krásně přes Airbnb, a to dokonce i v narvaném letním období. Osobní zkušenost!

3. Dát si burek

Černohorská kuchyně má, co nabídnout, ale poctivý burek se sýrem vyhrává na plné čáře. Stejně jako se mi už půl roku stýská po srbských sušenkách Plazma, tak mé srdce teskní po plechu burku (a taky litevském šakotisu). Pláty tenkého křupavého těsta střídá pořádná vrstva fety, boule za ušima se zvětšují, lidé se olizují a i mně teče slina. Zkrátka, pokud se dostanete na území Balkánu, pekařství s burkem nevynechejte!

A když už budete v tom ochutnávání, dejte si i pljeskavici, balkánskou variantu burgeru. Potěší všechny masožrouty a možná vás přesvědčí, že ta americká varianta nemusí být nejlepší...

Zdroj: turismoplus.org.

4. Vykoupat se v ledové Taře

Další přírodní krásou, která se nachází kousek od Durmitoru a zmiňovala jsem ji i v onom článku, je řeka Tara a její kaňon. Dorazit k němu můžete několika způsoby, ale nejjistější je jet přímo do turistické vřavy na Djurdjevićův most. Kromě vyhlídkového zip-line si tam můžete koupit raftingový zážitek nebo se vydat jako my na koupačku.

Jenom pozor, voda je sice křišťálově čistá (stejně jako ostatní vodní toky v Černé Hoře), ale pohled klame, je hlubší než se zdá a taky pěkně ledová. Což je ale v létě spíš výhoda...


Křišťálově čistá.

5. Vyhnout se hlavnímu městu

...anebo taky ne.


Hlavní město Černé Hory je takovou popelkou oproti ostatním lokalitám a po jednom, dvou dnech vás pravděpodobně přestane bavit, protože nemá tolik co nabídnout. Z prvního setkání jsem dokonce měla pocit, že nejsem v hlavním městě, ale v nějakém malém přímořském městečku. Musím říct, že Bar i Ulcinj jsou oproti Podgorici dost živější a pestřejší.

Centrem města protéká nádherně čistá řeka Morača, kterou lemují kamenité pláže a slouží jako vítané osvěžení v létě, pokud se zrovna nechcete cpát s dalšími lidmi vlakem do Baru, Staré město schovává dvě malé mešity, Hodinovou věž (kterou v létě 2017 zrovna opravovali a celou schovali) a zimní královský palác, na začátku léta nadchnou hezké parčíky, které v pozdějších parných dnech ztrácejí trochu kouzla, protože vysychají vodní plochy. To samé se stává s vodopády nedaleko Podgorici - v létě je z nich jen malá stružka nebo vyschlé koryto. Za shlédnutí ještě stojí pompézní Kostel Vzkříšení, který byl dokončen v roce 2013.

A to je všechno. Věřte mi, že za den všechno stíháte a můžete mířit zase někam jinam. Anebo naopak můžete Podgoricu využít jako základní tábor a vyrážet z ní na výlety do okolí (Skadarské jezero, Bar, Nikšić). Dobrá poloha se jí nedá upřít.


Kostel Vzkříšení.
Královské zahrady.
Jedna z mešit.


Bonusový tip: Vzít si dobrá sluchátka

Pokud budete po Černé Hoře (i jinde po Balkáně) cestovat autobusy, pokaždé oceníte kvalitní těsnící sluchátka. Řidiči naprosto milují balkánskou tradiční hudbu a ještě víc jí milují, pokud to ohulí decibely na celý autobus. Specialitkou jsou taky noční autobusy, kde vás v jedenáct v noci čeká tříhodinový film ještě z jugoslávských časů, puštěný pěkně tak, aby ho všichni slyšeli a obyčejné sluchátka ho nepřehlušili (leda byste si chtěli oddělat sluch).

Po třech nedělích na Balkáně jsem do autobusu sedala s obavami a zoufalstvím lezla po stropě při prvních tónech. Nemít s sebou pořádná sluchátka - a případně masku na spaní - byla velká chyba a neměli byste jí opakovat. I když je tu ještě ta možnost, že jsme prostě jenom měli smůlu na řidiče, ale moc bych na to nesázela...

Já už jsem pro příště radši vybavená.

Pokud byste se o Černé Hoře a cestování chtěli dozvědět ještě víc, napsala jsem miniprůvodce pro Travel Bibli.


Jaká jsou vaše oblíbená místa na Zemi? :-)

You May Also Like

2 komentářů

  1. Fajn článek. Já Balkán miluju, i když jsem tam byla jen jednou na road tripu. Ale jela bych znova. V Černý Hoře jsem byla jen v Baru (ale jako tom starym opuštěnym městě) a v Kotoru. Což teda Kotor je pecka všech pecek. To byla moje nejlepší koupačka v životě (taky to mám na blogu http://www.uneseni.cz/2016/07/nejlepsi-koupani-na-svete-je-v-boce.html). A náhodou tradiční balkánská hudba je super. I když chápu, že ve tři ráno úplně me :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto chápu, taky jsem měla lásku na první trip :D Kotor jsme bohužel minuli, protože v té době tam byly blízko požáry a radši jsem to nechtěla riskovat, ale kdo ví, třeba se tam ještě někdy podívám :)

      Vymazat